Elektrofiziológiai vizsgálat és abláció

Elektrofiziológiai műtő műtét közben

Az invazív elektrofiziológiai vizsgálat a diagnosztikai céllal végzett szívkatéteres eljárások közé tartozik. Szívkatéteres úton a gyermekkori ritmuszavarok többsége eredményesen gyógyítható, a ritmuszavart okozó anatómiai képlet (kóros ingervezető köteg, góc) égetéssel vagy fagyasztással történő roncsolása, azaz radiofrekvenciás (RF-) vagy cryo-ablációja révén. A diagnosztikai és a terápiás beavatkozást Intézményünkben általában egy ülésben, altatásban végezzük. 

Az elektrofiziológiai vizsgálat és abláció osztályos felvételt tesz szükségessé. Általában ez két éjszakai osztályos tartózkodást jelent.

Ellátás-szervezési feladataink miatt kérjük, hogy az osztályos felvételre előjegyzett napon 9-10 óra között érkezzenek meg a gyermekkel Intézetünkbe. A gyermeknek ezen a napon nem kell éhgyomorra maradnia, indulás előtt nyugodtan reggelizzen, fogyasszon folyadékot. Amennyiben ritmuszavar kezelésére szolgáló gyógyszert szed, annak bevétele vagy a beavatkozás előtt néhány nappal történő elhagyása a gyermek kezelőorvosával, a beavatkozást előjegyző orvossal történő megbeszélés alapján történjen, ugyanez vonatkozik a gyermek egyéb, rendszeresen szedett gyógyszereire is. 

Érkezéskor a betegfelvételi irodában jelentkezzenek. Itt adatrögzítés történik és egy kórlapot, valamint a gyermek adatait tartalmazó matricákat (ún. etikett-címkéket) kapnak. Ezekkel a kézben fáradjanak a Gyermekszív Központ 2. emeletére, ahol a kezelőhelyiségben a gyermekről EKG készül, vérvétel történik, majd elfoglalhatják helyüket a kijelölt kórteremben. Csecsemők, kisdedek esetén az édesanya a gyermekkel közösen kerül elhelyezésre (ún. baba-mama szobában), a nagyobb gyermekek 3 vagy 5 ágyas kórteremben nyernek elhelyezést, ezekben a kórtermekben egy szülő vagy felnőtt családtag 8 - 20 óra között tartózkodhat. 

Fontos:

 • A gyermek minden rendelkezésre álló orvosi dokumentációját (zárójelentéseket, ambuláns lapokat) hozzák magukkal

 • Amennyiben a gyermeknél a tervezett beavatkozást megelőző napokban fertőzéses betegség (pl. légúti fertőzés, hányás, hasmenés) lép fel, a katéteres beavatkozás nem végezhető el. Ebben az esetben ne hozzák a gyermeket felvételre, és feltétlenül értesítsék az vizsgálatot előjegyző orvost a megbetegedésről. Kérjük, ezt az értesítést a lehető legkorábban tegyék meg, mert ilyenkor a várólistáról másik gyermek kerül behívásra

Felvételkor lehetőség szerint hozzanak magukkal a gyermek ápolásához szükséges felszerelést, amit otthon is használnak:

 • Újszülött/csecsemő esetén: pelenka, nedves törlő, testápoló és fürdető krém, törölköző, ruházat, cumi, cumisüveg, tápszer, kedvenc bébi játék, plüss, rágóka, alvókendő
 • Gyermekek esetén: fogkefe, fogkrém, tusfürdő, fésű, evőeszköz, pohár, ruházat a gyermekeknek (kényelmes nappali ruházat, pizsama, papucs, törölköző). Könyv, tanulnivaló, játékok

Mi várható ezen a napon?

 • Ápolási betegfelvétel, adatok egyeztetése, ápolással kapcsolatos kérdések egyeztetése. A gyermek mellé minden műszakban be van osztva egy ápolónő, aki a megfigyelését, gyógyszerelését végzi, akihez kérdéseikkel, kéréseikkel, a gyermekkel kapcsolatos észleléseikkel bármikor fordulhatnak. Kérjük, hogy az osztályon fekvő gyermeknek saját megítélés alapján gyógyszert ne adjanak. (Fájdalom-, lázcsillapítót sem!) Minden ilyen irányú igényükkel forduljanak bizalommal a műszakban lévő ápolónőhöz.

 • Vizsgálatok: EKG, laborvizsgálat (vérvétel), mellkas röntgen

 • Orvosi betegfelvétel, a kórtörténet (anamnézis) egyeztetése, fizikális vizsgálat. A gyermek ellátásáért munkaidőben osztályos gyermekorvos felelős, aki a vizsgálati- illetve terápiás tervekről dönt, szükség esetén konzultál gyermekkardiológus szakorvossal, továbbá megválaszolja a kérdéseket. Munkaidőn kívül a gyermekek ellátását ügyeletes orvos végzi

 • Célzott szívultrahang vizsgálat, a korábbi részletes gyermekkardiológiai szakvizsgálat kontrollja és felvételek rögzítése céljából

 • Altatóorvosi (aneszteziológiai) tájékoztatás és az altatással kapcsolatos beleegyező nyilatkozatok kitöltése. Ekkor kapnak tájékoztatást arról is, hogy a beavatkozás előtt meddig ehet-ihat a gyermek. Az altatás biztonsága érdekében kérjük, hogy az altatóorvos ezzel kapcsolatos iránymutatását pontosan kövessék

 • Konzultáció a tervezett beavatkozást végző orvossal, tájékoztatás és a beleegyező nyilatkozatok kitöltése

 • A gyermek éhgyomorra várja a beavatkozást, az altató orvos rendelése szerint. Reggel történik meg a vénás kanül („branül”) behelyezése, mely a vérvételhez mérhető fokú fájdalommal járó beavatkozás. A branül egy csatlakozóval ellátott hajlékony műanyag cső, belsejében egy fém tűvel, mely lehetővé teszi a bőr és a vénafal átszúrását. A tűt a branül behelyezést követően eltávolítjuk, így a vénában a továbbiakban csak a hajlékony műanyag cső marad, ami fájdalmat már nem okoz, a végtag mozgatását érdemben nem korlátozza. A branülön keresztül folyadékpótló infúziót tudunk adni a kiszáradás elkerülésére, illetve ezen keresztül fogja a gyermek megkapni az altatás és fájdalomcsillapítás gyógyszereit. 

 • Amennyiben azonos napon többen is várnak beavatkozásra, a beavatkozások sorrendjét az azokat végző orvos állítja fel, mérlegelve azok várható időtartamát, eszköz igényét, továbbá a gyermekek életkorát (lehetőség szerint fiatalabb gyermekek előre sorolásával). Hosszas várakozás esetén infúziós terápiával pótoljuk a gyermekek folyadékbevitelét.

 • Kórházi ágyon toljuk a gyermeket az Elektrofiziológiai Műtőbe, mely Intézetünk felnőtt kardiológiai épületének 1. emeletén található. Hozzátartozók a műtő bejáratáig kísérhetik a gyermeket. A beavatkozás várható időtartama előzetesen nem ismert, azt nagyban befolyásolhatják a vizsgálat során észlelt kórisme (“diagnózis”), egyéb egyedi eltérések, arról legfeljebb tájékoztató becsléssel tudunk szolgálni.

 • Az elektrofiziológiai műtőben történő eseményekkel (az altatással, elektrofiziológiai vizsgálattal és a ritmuszavar katéteres terápiájával, az ablációval) kapcsolatban itt olvasható részletes tájékoztatás.

 • A beavatkozást követően a felvezetett katétereket a beavatkozást végző orvos még altatásban eltávolítja. A beszúrás helyén (általában a jobb combvéna és egy jobboldali nyaki véna vagy bal oldali kulcscsont alatt) egy-egy ragtapasz jelzi csupán a katéterek helyét, a szúráspontok később maradéktalanul gyógyulnak. Az altatóorvos a katéterek eltávolítását követően ébreszti a gyermeket.

 • A beavatkozás után a gyermek visszakerül abba a kórterembe, ahova felvételkor költözött. Szükség esetén a  beavatkozást végző orvos vagy az altatóorvos elrendelheti, hogy a gyermek átmenetileg a 3. emeleti gyermekkardiológiai intenzívre kerüljön megfigyelésre. 

 • A beavatkozás napját a gyermek ágyban fekve tölti, erre főként a combvéna szúrása, a szúráspont környékén vérömleny kialakulásának az elkerülése céljából van szükség.

 • Az osztályon EKG készül, majd betegmonitor segítségével folyamatosan rögzítjük a gyermek élettani paramétereit (pulzus, oxigéntelítettség, vérnyomás, EKG).

 • Ébredést követően a felelős ápolóval történt egyeztetés alapján történhet folyadék-, majd ételfogyasztás. Ilyenkor előfordulhat hányinger, hányás, a katéterek felvezetésének helyein fájdalom, illetve kis mennyiségű vérzés, mely a beavatkozás normális velejárója. Szükség esetén az ügyeletes orvos ír elő ilyenkor szokásos gyógyszeres kezelést.

 • Bizonyos típusú beavatkozásokat követően rutinszerűen végzünk ágy melletti szív ultrahang vizsgálatot.

 • Fizikális vizsgálat, EKG felvétel és ismételt célzott szív ultrahang történik

 • Ezek eredménye, valamint a betegfigyelő monitoros megfigyelés alapján állapítjuk meg, hogy a terápiás beavatkozás eredményes és szövődménymentes volt-e, amennyiben igen, a gyermek otthonába távozhat

 • A távozás előtt kapott zárójelentés a beavatkozás leírása mellett tartalmazza a további otthoni teendőket, az esetlegesen szükséges gyógyszeres terápiát, a kardiológiai kontroll vizsgálat időpontját, illetve telefonszámot pontos időpont egyeztetéséhez