Gyermek Kardiológiai és Szívsebészeti Osztály

Gyermekszív Központ fekvőbetek osztálya

A Gyermek Kardiológiai és Szívsebészeti Osztály Intézetünk I. és II. emeletén található. Feladata a kielégítő általános állapotú, kivizsgálásra szoruló vagy beavatkozás (szívműtét, szívkatéterezés, abláció, nyeletéses szívultrahang vizsgálat) előtt álló gyermekek ellátása. Osztályunkon ápoljuk emellett a beavatkozások után lábadozó, de még kórházi ellátásra szoruló gyermekeket is. 

Szintenként 4 csecsemő, 4 kisded, 7 gyermek (kamasz) ágyon látjuk el a fent felsorolt feladatokat. A családbarát ellátásnak megfelelően a csecsemő és kisded ágyak mellett egy szülő számára ágyat biztosítunk, így a szülőnek lehetősége nyílik 24 órában a gyermeke mellett tartózkodni és aktívan részt venni ellátásában (etetés, fürdetés, gyógyszerelés).

A beavatkozások előtti kivizsgálás az osztályon dolgozó orvosok és nővérek koordinálásával történik. Ezt a munkát osztályunkon gyermekkardiológus szakorvosok, gyermekgyógyász szakorvosok, szakképzett gyermekápolók és segédápolók végzik. A szülők és a betegek beavatkozás előtti részletes tájékoztatását a beavatkozást végző orvosok (szívsebész szakorvosok, aneszteziológus szakorvosok, szívkatéterezést végző gyermekkardiológusok) személyesen biztosítják.    

A felvételi irodában történő adminisztratív betegfelvételt követően a kivizsgálás részeként osztályunkon számos vizsgálatra kerül sor: 

Az osztályos orvos kikérdezi a hozzátartozót (édesanyát, édesapát, gyámot) a gyermek kórtörténetéről (korábbi betegségeiről, rendszeresen szedett gyógyszereiről) és fizikális vizsgálatot végez (többek között meghallgatja a gyermek szívét, tüdejét, megvizsgálja a hasát).

 • A nővér súlyt, magasságot, vérnyomást, oxigénszaturációt mér és pulzust számol. Emellett kikérdezi a szülőt a gyermek állapotáról, mindennapi szokásairól (táplálkozás, gyógyszerek, allergia, stb.).
 • Laborvizsgálat céljából vérvétel történik a II. emeleti kezelőben (beavatkozások előtt mindenképpen szükséges vizsgálat).
 • EKG vizsgálat történik a II. emeleti kezelőben.
 • Szívultrahang vizsgálat történik (általában a III. emeleti ultrahangos szobában).
 • Mellkas röntgen vizsgálat történik az I. emeleten. 

A fent részletezett kivizsgálás folyamatát az osztályos orvos és a nővér koordinálja, kérdésekkel, kérésekkel hozzájuk lehet fordulni. 

Amennyiben altatással járó beavatkozást tervezünk (ilyen az összes szívkatéteres vizsgálat és beavatkozás, elektrofiziológiai vizsgálat, nyeletéses ultrahang vizsgálat, műtétek), az azt megelőző napon a szívsebész/kardiológus és az altatóorvos tájékoztatja a szülőt (és a nagyobb gyermekeket) a várható beavatkozásokról. Ez két különálló tájékoztatás (az egyik a beavatkozáshoz, a másik pedig az altatáshoz szükséges). Mindkét tájékoztatás során felteheti a szülő (és a nagyobb gyermek) a kérdéseit és végül a szülő, mint törvényes képviselő aláírja a beleegyező nyilatkozatot. Enélkül a beavatkozás nem történik meg, csak életmentő esetben. 

A tájékoztatókon sok esetben mindkét szülő részt szeretne venni. A családok számára jelezzük, hogy a bent fekvő szívbeteg gyermekek védelmében 14 éven aluli gyermek (testvér) az osztályra látogatóként nem jöhet be.

 

  A Gyermek Kardiológiai Osztályon napi rendszerességgel történik orvosi vizit. Az osztályos orvos általában délelőtt vizsgálja, viziteli a gyermekeket. Ilyenkor áll rendelkezésre idő és lehetőség hosszabb beszélgetésre, ahol a szülő bátran felteheti a kérdéseit. 

  A délutáni „főorvosi” vizit során orvosi megbeszélés zajlik, ahol az osztályos orvos tájékoztatja a főorvosokat a gyermek állapotáról, a vizsgálatok eredményeiről, szükség esetén döntés születik a beteg további vizsgálatairól. A beteginformációk védelmében a szülők és a gyermekek ilyenkor a kórteremben tartózkodnak (kérdésre a vizit előtt illetve után van lehetőség).  

  A bentfekvés során az osztályon kialakított házirend van érvényben. A beteg gyermekek érdekében az észlelést (vérnyomás, pulzus, légzésszám mérés) és a gyógyszerelést a nővérek 24 órában (éjszaka is) végzik. Ezek a rövid ideig tartó, éjszaka is végzett tevékenységek a beteg érdekében és biztonsága céljából történnek, ezért kérjük ebben a szülők együttműködését. Sok esetben a gyermek is könnyebben viseli ezeket a kisebb kellemetlenségeket, ha a szülőktől is az együttműködést látja példaként.

  A szülő jelenléte kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy ő is megtanulja a tüneteket értékelni, pulzust tapintani és számolni, illetve nővér által ellenőrizve gyógyszerelni. Igen hasznos tudásra tehet szert, amit a gyermekkel hazaérve otthonában hasznosíthat. 

  A  testi és lelki gyógyulást osztályunkon is gyógytornász és pszichológus segíti. Gyógytornászaink rendszeresen, a szülő bevonásával végzik a rehabilitációt. Pszichológusaink az osztályos felvétel kezdetétől támogatják a gyermekeket és a szülőket az igen nehéz élethelyzetből fakadó félelmek feldolgozásában. A szívbetegség, a szívműtét illetve a lábadozás során felmerülő lelki tényezőkről, illetve a pszichés felkészülés lehetőségeiről külön fejezetben találnak tájékoztatást. 
  A testi és lelki gyógyulást szociális tényezők is nehezíthetik, ilyenkor betegeink és szüleik hatékony segítségre számíthatnak Intézetünk szociális munkársától

  Iskolapedagógusaink célja a beteg gyermekek tanulási elmaradásának lehetőség szerinti csökkentése, megszüntetése, szükség esetén osztályozó vizsgára való felkészítése. 

  Amennyiben a gyermek állapota megengedi, a gyermeket otthonába bocsátjuk. Ha további, nem kardiológiai jellegű utógondozás szükséges (pl. táplálás felépítése), akkor a gyermeket egy területileg illetékes kórházba helyezzük át. Az áthelyezésről illetve a hazabocsátásról a szülőt előzetesen tájékoztatjuk.

  Amennyiben a szülő a hazaszállításhoz segítséget kér, szükséges tudnia:  a jó állapotú gyermeket szállítását a betegszállító 72 órás „határidővel” vállalja, tehát ez azt jelenti, hogy a betegszállítási kéréstől számított 3 munkanapon belül kötelesek a gyermeket hazaszállítani (pl. egy csütörtök délben kért szállításnál ez a határidő a két hétvégi nap miatt csak kedd délben jár le). 

  ÁPOLÁS

  Tudjuk, hogy a gyermek kórházi kezelése sok aggodalommal tölti el az egész családot, ezért kérjük, hogy az osztály munkarendjéhez alkalmazkodva bizalommal és türelemmel járuljanak hozzá munkánk sikeréhez.

  A beilleszkedés megkönnyítéséhez szükséges tudnivalók az alábbiak:

  • Lehetőséget teremtünk arra, hogy a szülő(k) (vagy törvényes képviselő vagy az általuk meghatározott személy) igény szerint részt vegyen gyermeke ápolásában.
  • Ha a gyermek állapota megengedi, ugyanúgy gondozhatja, mint az otthoni körülmények között. Kérjük, hogy ezt az osztály rendjét figyelembe véve, velünk együttműködve tegye.
  • Hozzanak magukkal a gyermek ápolásához szükséges felszerelést, amit otthon is használnak:
   • Újszülött/csecsemő: pelenka, nedves törlő, krém, fürdető, törölköző, ruházat, cumi/cumis üveg/tápszer. Játék, plüss, rágóka.
   • Gyermek: fogkefe, fogkrém, tusfürdő, fésű, evőeszköz, pohár, ruházat(kényelmes nappali ruházat, pizsama, papucs, törölköző). Könyv, tanulnivaló, játékok.
  • Látogatási időn kívül az osztályon egy gyermeknél csak egy szülő vagy hozzátartozó tartózkodhat! A családtagok délután 15-19 óra között látogathatják a gyermekeket (egy gyermeknél maximum 2 fő).
  • Évszaktól függően, ősztől tavaszig a földszinten lévő ruhatárat szíveskedjenek igénybe venni! 
  • Megértésüket köszönjük, gyermeküknek mielőbbi gyógyulást kívánunk!