Szívsebészeti Osztály

A Felnőtt Szívsebészeti Osztály jelenleg 10 subintenzív és 22 hotel ágy kapacitással működik. Két szívműtőben évi 1000 szívműtétet végez 10 szívsebész. A műtéti tevékenység a felnőtt szívsebészeti beavatkozások teljes spektrumát lefedi, különös tekintettel a kis feltárásból végzett ún. minimál invazív szívműtétekre. Az  osztályon lehetőség nyílik minimál invazív aorta billentyű beültetésre, mitralis billentyű plasztikára, koszorúérműtétre, pitvari sövényhiány korrekciójára, bizonyos típusú szívtumor eltávolításra és műszívbeültetésre. 

Az országban és régiónkban egyedülálló módon az összes nyitott szívműtét közel egyharmadát minimál invazív módon végezzük, a speciális technikákat hazai és nemzetközi szinten oktatjuk.

Emellett jelentős a kombinált szívműtétek,  együlésben aorta és mitralis billentyű, aorta billentyű és koszorúérműtét, illetve az érsebészeti profil indítása óta nyaki főverőér szűkület és együlésben végzett szívműtét aránya. Redo beavatkozásaink száma is jelentős. Az intézetünkben nagy múltra visszatekintő gyermekszívsebészeti és gyermekkardiológiai osztályokkal karöltve, egyre nagyobb számban végzünk felnőttkori veleszületett szívhiba korrekciója miatt ún. GUCH (grown up congenital heart) műtéteket. Sebészeink évek óta állandó résztvevői előadóként és hallgatóként a hazai kongresszusoknak és külföldi kurzusoknak. Vezető intézetként az ország egész területéről fogadunk betegeket. Honlapunkon az egyes műtéti típusokkal kapcsolatos részletes tájékoztatást található meg. 

A szívsebészeti osztály tevékenysége 1957-ben az akkor szerveződő Országos Kardiológiai Intézetben indult, Dr Temesvári Antal vezetésével,  kezdetben az  István Kórház B pavilonjában. 1975-ben az új épület elkészültével lényegesen jobb körülmények között, Dr Árvay Attilla professzor vezetésével kezdődött meg a nagyobb volumenű munka. Az intézet szívsebészeti osztálya a kezdetektől vezető szerepet tölt be a hazai szívsebészeti ellátásban, mind a betegforgalom, mind pedig a minőségi mutatók tekintetében. 

A műtétre történő felkészüléshez IDE kattintva fontos információkat talál.