Felnőtt pszichológiai munkacsoport

A Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben kiemelten fontosnak tartjuk, hogy betegeink számára a legmagasabb szintű ellátást biztosítsuk. A nemzetközi irányelvek és szakirodalmi ajánlásokkal összhangban a gyógyítás során pszichológus kollégák bevonásával betegeink lelki jóllétére is kiemelt figyelmet fordítunk. Pszichológusaink képzett szakemberek, akik a megbetegedések és a beavatkozások okozta lelki terhek enyhítésében, a pszichés tünetek felmérésében, megértésében, kezelésében nyújtanak segítséget, ezáltal hozzájárulnak a gyógyulás és az életminőség javulásához.

Elérhetőségeik

Központi email cím: felnottpszichologia@gokvi.hu

Reitz Kinga - pszichológus, felnőtt klinikai szakpszichológus jelölt
+36 30 622 2066
kinga.reitz@gokvi.hu
Hétfőtől-péntekig 8:00-16:00 óráig

Kuch Gabriella - pszichológus, egészségszakpszichológus jelölt
+36 30 071 1115
gabriella.kuch@gokvi.hu
Hétfőtől péntekig 8:00-14:00 óráig

Amennyiben úgy érzi, hogy önnek vagy hozzátartozójának szüksége van szakmai segítségre, jelezze igényét kezelőorvosának, vagy forduljon közvetlenül pszichológusainkhoz.

Pszichológusaink legfőbb feladata a betegek lelki jólétének támogatása, amely lehet krízisintervenció, lelki támogatás, meglévő erőforrások mozgósítása, új készségek tanítása, ismeretek átadása, változtatás tervének kidolgozása, a motiváció elősegítése vagy akár konkrét témákkal kapcsolatos segítség is. 
Előfordul, hogy a beteg hosszabb kórházi tartózkodást igénylő beavatkozáson esik át vagy további életminősége megváltozik ezáltal - például szívtranszplantáció, műszívkezelés, szívinfarktus vagy amputáció -, a pszichológus kollégák támogatása különösen fontos lehet számára. Ilyen esetekben a beteg megküzdési kapacitásának erősítése, pszichés támogatása, valamint a társuló mentális betegségek kialakulásának megelőzése, kezelése a cél. Továbbá vannak olyan, a lelki életet érintő jelenségek – pl.: motivációszegénység, erős feszültség, félelemérzet, szomorúság, elszigetelődés, együttműködésbeli nehézségek stb. -, melyek pszichológiai figyelmet igényelnek. Ezek észlelése esetén a kezelőszemélyzet is javasolhatja a pszichológiai állapotfelmérést, támogatást a beteg számára.

  • Testi betegséghez kapcsolódó pszichés panaszok (pl. stressz, szorongás, hangulatzavar) felmérésében, kezelésében;
  • Stresszkezelő módszerek és érzelmi megküzdést elősegítő készségek fejlesztésében (például relaxációs technikák, autogén tréning, problémamegoldó tréning, asszertív kommunikációs tréning);
  • Diagnózisközlés kapcsán átélt lelki megterhelés enyhítésében;
  • Sebészeti vagy katéteres beavatkozás előtt álló betegeink pszichés felkészülésében és rehabilitációjában; 
  • Műtéttel, beavatkozással, vizsgálatokkal kapcsolatos belső feszültség, félelmek oldásában;
  • Szív- és érrendszeri betegséggel való megküzdésben (például a betegség hatékony menedzselésében);
  • Transzplantációs várólistára kerülést megelőző és követő időszakban, transzplantációt követően jelentkező szorongás, hangulatingadozás felmérésében, kezelésében;
  • Betegséggel, kórházi tartózkodással kapcsolatos szorongás oldásában;
  • Elhúzódó kórházi tartózkodás vagy állapotromlás kapcsán felmerülő negatív érzések szabályozásában;
  • Szükséges életmódváltással kapcsolatban (például dohányzásleszokás, testsúlycsökkentés támogatása).

A pszichológussal történő munka a gyakorlatban beszélgetések révén, előre egyeztetett időpontokban a betegágy mellett és a pszichológusi szobában egyaránt megvalósulhat, a beteg testi állapotához mérten. A beszélgetések konkrét célok mentén, általában 30-50 perces időtartamban zajlanak, középpontjába a beteg nehézségei, gondolatai, érzései kerülnek. 
Intézetünkben a pszichológus jelenléte folyamatos. Az ellátást betegeink a kórházi kezelés teljes ideje alatt és azt követően is (járóbeteg úton) igénybe vehetik. 
Pszichológusaink törekednek arra, hogy a pszichológiai ellátás legújabb irányelveit és módszereit alkalmazzák munkájuk során. Minden egyes beteg számára egyéni terápiás tervet készítenek, figyelembe véve az egyedi szükségleteket és körülményeket.