Felnőtt Szív- és Érsebészeti Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály

Ahogy a szívsebészet specializálódást igényel a sebészektől, úgy az anesztézián belül a szívsebészeti anesztéziához is speciális tudás szükséges. A szívműtétek alatt a beteg légzését keringését felügyelni, sokszor támogatni kell. Fontos gondoskodni valamennyi szerv jó vérellátásáról.  Intézetünkön belül 1982-ben alakult meg az önálló Felnőtt Szívsebészeti Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály. 2018-ban érsebészeti profillal bővült Intézetünk, amely az aneszteziológiai tevékenység bővülésével is járt. Az általános –úgy nevezett altatásos- érzéstelenítés mellett gerincközeli, spinális és epidurális érzéstelenítéseket is végzünk.  Műtét utáni fájdalomcsillapításra más vezetéses érzéstelenítéseket is alkalmazunk.

A mi feladatunk a betegek műtét utáni intenzív kezelése is. Osztályunkon ébred fel a beteg a műtét után, itt történik a keringéstámogató eszközök, gyógyszerek fokozatos megszüntetése és az esetleg szükséges átmeneti vesepótló kezelés.

Jelenleg 8 aneszteziológus szakorvos, egy szakorvos jelölt, egy rezidens dolgozik főállásban osztályunkon. Két szakorvos részállásban segíti munkánkat. Egy munkatársunk GYEDEN van. Néhány kollegánk évtizedek óta dolgozik osztályunkon és vannak, akik más intézetekből jöttek. Ez biztosítja a tapasztalatok összeadódását, integrálását és többféle módszer ismeretét. Részt veszünk a rezidens és szakorvos képzésben is. Az orvosok mellett kiemelkedő fontosságúak szakdolgozóink, akik nélkül mind a műtő, mind az intenzív osztály működés képtelen lenne. A műtőben 8 szakasszistens segíti az altató orvosok munkáját. Az intenzív osztályon 8 fő- és 12 részállású nővér dolgozik. Közülük 5 intenzíves szakasszisztens és 3 diplomás ápoló. Az ő munkájukat 6 segédnővér segíti. 2 orvostanhallgató nővérünk is van. Orvosokból és szakdolgozókból álló csapatunk igyekszik biztosítani a szív és ér műtététen átesett betegeink gyógyulását.