MitraClip beültetés mitrális billentyű elégtelenségben

A fejlett civilizációjú világban a második leggyakoribb szerzett szívbillentyű betegség a mitrális billentyű elégtelenség. Ezen billentyű a bal pitvar és bal kamra között helyezkedik el. Feladata a többi billentyűhöz hasonlóan, hogy a vér egyirányú áramlását biztosítsa. Elégtelen működés esetén a billentyű nem zár jól, így a keringő vér egy része a bal kamra összehúzódásakor a pitvar felé visszaáramlik, ezáltal egyfajta túltöltöttséget okozva a bal pitvarban, ami tovább tevődik a tüdő keringése felé, ott is folyadéktöbbletet okozva. Ez magyarázza az ilyen típusú billentyű betegségben szenvedő betegek vezető tünetét, a nehézlégzést. A betegség előrehaladtával a szívelégtelenség többi tünete is jelentkezik, kezelés nélkül a betegség irreverzibilis állapotot tud okozni. Ellátása döntően sebészi úton történik, nyitott szívműtét során egy műbillentyűt helyeznek a korábbi sérült billentyű helyére. Az esetek egy részében azonban (bizonyos anatómiai sajátosságok fennállása, törékeny általános állapot, nyitott szívműtét kivitelezhetetlensége esetén) fölmerül a katéteres úton történő billentyű korrekció végzésének lehetősége, a MithraClip beültetés.

A beavatkozást klasszikus műtéti körülmények között végzik. A fájdalomcsillapítást és altatást aneszteziológus szakorvos végzi, aki a beavatkozás idejére légútbiztosítást (intubálás), gépi lélegeztetést, és intravénás altatást végez. Az eszközt a láb nagy vénája (vena femoralis) felől vezetik föl, mely véna végül a jobb pitvarba érkezik. Itt egy eszközzel a két pitvar közötti sövényen ütnek átmenetileg egy lyukat (ez a beavatkozást követően az esetek nagy többségében spontán zárul), melyen keresztül megérkeznek a bal pitvarba, ahonnan már egyenesen rálátnak az érintett billentyűre.

Maga az eszköz egy csipeszre hasonlít. A beavatkozás lényege, hogy a billentyű két vitorláját a „csipesz” segítségével összefogják, így biztosítva, hogy megfelelő időben a billentyű jobban zárjon. Maga az eszköz felhelyezése nem egyszerű, és esetenként hosszú időt vesz igénybe a megfelelő pozíció elérése. A jó eszköz pozíciót egy képalkotásban járatos kardiológus nyelőcsövön keresztül végzett UH vizsgálattal ellenőrzi a beavatkozás közben folyamatosan. A megfelelő funkcionális eredmény elérése érdekében néha szükség lehet további „csipeszek” felhelyezésére is.