Művesekezelés

 A beavatkozás célja az elégtelen veseműködés pótlása gépi úton, művese kezeléssel.

Egyes betegségek sok éves fennállása esetén, a vesék vizelet-, ion- és káros anyag kiválasztása csökken. Ilyen betegségek: súlyos keringési elégtelenség, súlyos fertőzések, szepszis, sérülések, cukorbetegség és magas vérnyomás. Ezen anyagok felszaporodása az életet is veszélyeztető súlyos állapotot hoz létre, melyen segíteni gyógyszerekkel alig lehet, így sokszor vesepótló kezelésre van szükség.

A gép a beteg vérét vékony hártyák között áramoltatja, így a káros anyagok a hártyákon átszűrődve a keringésből kikerülnek. Ez a vesék fiziológiás működéséhez hasonló mechanizmus. Először kapcsolatot kell teremteni a gép és a beteg között. A nyak, a comb vagy a váll nagy vénájába egy körülbelül 4 mm vastag műanyag kanült helyezünk és ezt a gép csöveivel összekötjük.

A beavatkozás hossza 4-12 óra,  ez függ a véráramlás sebességétől, a káros anyagok vérszintjétől, a beteg állapotától és a betegség súlyosságától. A betegnek végig az ágyban, nyugodtan kell feküdnie. A kezelés végén a csöveket eltávolítjuk, de a kanül dugókkal lezárva, bekötve a vénában marad, így azt több kezelés során is használjuk. A kezeléseket kezdetben naponta, később ritkábban, hetente 2 - 3 alkalommal kell ismételni a káros anyagok szérumszintjétől, a folyadékgyülemek mennyiségétől függően.