EFOP-5.2.6-20

Kedvezményezett neve: Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet

Pályázat címe: „Országos Intézetek transznacionális és innovációs fejlesztései”

Projekt azonosító száma: EFOP-5.2.6-20-2020-00007

Projekt címe: CT/MR vezérelt innovatív magzati és felnőttkori katéteres és sebészeti eljárások külföldről történő hazahozatala és bevezetése a bal és jobb szívkamra működésének felszabadítása érdekében

Támogatás összege: 1 245 303 549 Ft

Támogatás mértéke: 100 %

A projekt megvalósításának kezdete: 2021. 02.01.

A tervezett befejezés időpontja: 2023.08.31.

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt célja Magyarországon még nem elérhető kardiovaszkuláris katéterterápiás és műtéti beavatkozások hazai bevezetése, az Európában legnagyobb tapasztalattal rendelkező centrumokkal együtt, a szükséges finanszírozás megteremtésével.

Az együttműködés során az újszerű technológia elsajátításával és a szükséges eszközök, berendezések beszerzésével a következő beavatkozások bevezetése valósul meg:

Katéteres magzati szívbillentyű beavatkozások

A kritikus billentyű szűkületek intrauterin felismerése és korai kezelése igen jelentős élettartam és életminőség javulást hozhat, megakadályozhatja a komplex szívfejlődési rendellenesség kialakulását. A beavatkozás során speciális ballonkatéterrel direkt ultrahang vezérelt szúrást követően, a billentyű tágítására kerül sor. Az újszülöttek közel 40%-ában e beavatkozással sikerülhet megelőzni a szívelégtelenség kialakulását és elkerülni a sokkal kockázatosabb komplex szívműtétet.

Krónikus tromboembóliás pulmonalis hipertónia komprehenzív kezelése

A krónikus tromboembóliás pulmonális hipertónia potenciálisan gyógyítható betegség, azonban terápiás ellátása nagyon összetett. Hazánkban jelenleg kizárólag a gyógyszeres kezelés érhető el, melytől végleges gyógyulás nem várható. A pulmonális endarterektómia (PEA) és ballonos pulmonális angioplasztika (BPA) célzott gyógyszeres kezeléssel együtt sokkal eredményesebb javulást hoz.