A Gyermekszív Központról

A Gyermekszív Központ dolgozói az intézet bejáratánál

A Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet Gyermekszív Központja 2000-ben nyitotta meg kapuit, a hazai gyermekkardiológiai és gyermekszívsebészeti ellátás csúcsintézményeként.

A veleszületett szívbetegségek gyógyítása az esetek jelentős részében aktív beavatkozást igényel, legyen az szívműtét vagy katéter terápiás kezelés. A gyermekkori ritmuszavarok megoldására is sok esetben a végleges gyógyulást a katéterablációs beavatkozás jelenti.

A centrum úgy épült, hogy ezeknek a kihívásoknak meg tudjon felelni. Évente közel 500 gyermekkori szívműtétet, 250 katéter intervenciós beavatkozást és 120 katéterablációs kezelést végzünk. Az intézmény öt emeletét a műtői szint mellett egy 9 ágyas és egy 16 ágyas kettős intenzív részleg, illetve két, egyenként 16 ágyas gyermekkardiológiai/szívsebészeti osztály foglalja el. A két intenzív részleg egyúttal az ország legnagyobb gyermekintenzív terápiás ellátóhelye is.
A központ 2007-ben indította el a hazai gyermekkori szívtranszplantációs programot, 10 év alatt már több mint félszáz sikeres átültetést végeztünk. A program indításának évében így vált elérhetővé hazánkban először a keringéstámogató eszközök („műszív”) alkalmazásának lehetősége. A centrum tervezése során figyelembe vettük a transzplantációs program későbbi bevezetését, ezért minden emeleten elkülönítő kórtermek állnak rendelkezésre.

Az aktív osztályos munka mellett korszerű ambulancia segíti munkánkat, hat rendelővel, kiegészítő ergometriás szobával, ahol a terheléses vizsgálatok mellett a 24 órás ambuláns EKG, illetve vérnyomás monitorizálásra is lehetőség van. Itt történik a műtétek előtti és azt követő gondozás, évi 10 000 vizsgálattal, kiegészítve a speciális rendelésekkel (ritmuszavar, szívelégtelenség, transzplantációs ambulancia, magzati/intrauterin szűrés). A felnőtt centrum első emeletén elhelyezkedő, veleszületett szívbetegekhez kialakított szívkatéteres műtő mellett hamarosan CT és MR labor biztosítja betegeink diagnosztikai vizsgálatának speciális igényeit.

Osztályaink családbarát légköre országosan is elismert, amit folyamatos fejlesztésekkel értünk el. A rendelkezésre álló anyaszállást részben megtartottuk, és lehetőséget biztosítunk a gyermekágyak melletti 24 órás szülői jelenléthez is. A kórtermekben fotelágyakat helyeztünk el, hogy a csecsemők és kisdedek mellet egy szülő folyamatosan jelen lehessen, amikor az intenzív részlegről kikerülnek. Egyúttal megváltoztattuk a látogatási rendet az intenzív részlegeken is, hogy minél kevesebb időt töltsenek a gyermekek szüleik nélkül.
Egy centrum erejét, európai elismertségét a humán erőforrás biztosítja. Büszkék vagyunk nemcsak a Gyermekszív Központban dolgozó, három szakmát (szívsebészet, aneszteziológia/intenzív terápia, gyermekkardiológia) képviselő orvosgárdára, de a jól felkészült és tapasztalt ápolónőkre is, akik speciális képesítéseket szereztek különböző területeken. Ide tartozik az intenzív ellátás, a külön ismereteket kívánó transzplantációs medicina, a magas tüdővérnyomás betegségben szenvedők ellátása vagy a keringéstámogató eszközökkel történő kezelés. Szociális munkás, két pszichológus és gyógytornászok is magas színvonalon segítik munkánkat. Számos kollégánk járt európai vagy Európán kívüli centrumban továbbképzésen, illetve dolgozott kiemelt gyermekszívsebészeti centrumokban éveken át. A jól összeforrt szakmai gárda erejét mi sem jellemzi jobban, mint az, hogy alacsony szintű az elvándorlás és kiegyensúlyozott az utánpótlás. A jelentős számú beavatkozás optimális szervezése érdekében koordinátorok is segítik a munkánkat, akik a szülőkkel történő szoros kapcsolattartással próbálják a beavatkozásra váró családok életét könnyíteni, a magas számú (30-50%) sürgősségi beavatkozások miatti halasztások nehézségeit áthidalni.

A Gyermekszív Központ ismeri a felelősségét a szívbeteg gyermekek ellátásában. Hosszú évek óta alapítványunk segíti munkánkat, hozzájárulva a korszerű eszközpark fenntartásához, illetve a szakmai továbbképzésekhez. 2019-ben a szívbeteg gyermekek szülői egyesületének megalakításához adtunk kezdeti segítséget, remélve, hogy egy erős támogató szervezet jön létre. A centrum, az alapítvány és a szülői egyesület hármasának közös munkája biztosíthatja a legerősebb támaszt a beteg gyermekek gyógyulásához.