Közlemény - Szívünk kamrája

Kórházi élet
2020.12.04.
Csoportkép a szívünk kamrájánál

A „Szívünk kamrája" – ezt a nevet kapta az a helyiség, ahol az adventi és ünnepi időszak alatt a kórházban fekvő szívbetegek találkozhatnak szeretteikkel. Magyarországon elsőként a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben valósítunk meg egy olyan formabontó megoldást, amely lehetővé teszi, hogy a látogatási tilalom alatt is megérintsék egymást a nálunk gyógyulók és hozzátartozóik.

A „Szívünk kamrája" egy olyan innovatív kivitelezés, amelynek lényege, hogy egy két bejárattal rendelkező teremben plexi falakkal leválasztottunk egy kis szobát, így a hozzátartozók úgy tudnak a szívbeteg gyermekekkel és felnőttekkel találkozni, hogy közben nem szegik meg a látogatási tilalmat. A látogatók tulajdonképpen nem lépnek be az épületbe, ugyanis a kórház Fehér Holló utcai bejáratnál található két üvegajtó közötti zsilipes részt alakítottuk át betegsimogató szobává. A benn fekvő páciensek egy másik ajtón lépnek majd be a "Szívünk kamrájába", amelyben egy kerek ablaknak köszönhetően egyszer használatos, vállig érő műanyag kesztyűt viselve meg is érinthetik egymást.

Az emberi érintés teremtő és életben tartó szükségletünk, olyan, akár a lélegzetvétel. Az érintésnek gyógyító és életet meghosszabbító hatása is van, ezért december 5. és január 5. között minden nap 12.00 és 16.00 óra között fél órás beosztásban lehetővé tesszük a nálunk gyógyulóknak a találkozást és az érintést.

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben mi nem csak szívvel, hanem lélekkel is dolgozunk. A járvány alatt sem feledkezünk meg arról, hogy nem csak koronavírussal fertőzöttek, hanem szívbetegek is vannak. Empátiával fordulunk a betegeinkhez, ezért nem volt nehéz elképzelni, milyen fájdalmas a karácsony közeledtével a látogatási tilalom.

Mi most úgy szeretjük a betegeinket, hogy megvalósítottuk számukra a Szívünk kamráját. Legyen ez a szoba az a „kamra", ahol a szívek is találkoznak.

Köszönet az MKI Plexi-nek, a Why Not!? Group-nak és az Integral Visionnak!