„Három generációval az egészségért program” a CSAKOSZ KONGRESSZUSON

Gyógyítás
2022.06.07.
CSAKOSZ 2022 konferencia

A GOKVI Prevenciós, Módszertani és Szervezési Osztályának munkatársai a „Három generációval az egészségért program” tanulságait ismertették a CSAKOSZ XX. JUBILEUMI KONGRESSZUSÁN (2022.05.26-28.).

A három napos szakmai programban külön szekciót kapott a GOKVI szakmai támogatása mellett megvalósult kardiovaszkuláris fókuszú prevenciós program eredményeinek bemutatása. Az alapellátást erősítő program keretében 2019-ben 79 praxisközösség kezdte meg működését, majd 2020-tól további 64-el bővült a már működő háziorvosi praxisközösségek száma, így összesen 143 konzorcium állt a lakosság egészségfejlesztésének szolgálatában, azaz közel 1 millió ember számára vált könnyebben elérhetővé a betegségmegelőzés, egészségfejlesztés a mindennapokban. A program hosszú távú célja volt a koszorúér betegség, valamint a stroke okozta korai (65 év alatti), és a daganatos betegségek okozta halálozás csökkentése, illetve a gyermekkori elhízás megelőzése és a dohányzás visszaszorítása. További cél a szélütések miatti maradandó károsodások mértékének csökkentése, valamint a cukorbetegség és az elhízás előfordulása növekedésének megállítása. A program hozzájárult ahhoz, hogy a szervezett, célzott népegészségügyi szűrővizsgálatok magas színvonalon, a hazai szakmai és minőségügyi standardok szerint valósuljanak meg, központi eleme volt az alapellátás fejlesztése, valamint a szakellátás, az Egészségfejlesztési Irodák és az alapellátásban résztvevő egyéb szereplők bevonásával egységes kliens utak kidolgozása, az integrált Lakosságközeli Egészség Szolgáltatás megvalósítása keretében.

Előadásaink:
Dr. Vajer Péter: Három generációval az egészségért program -kardiovaszkuláris fókuszú prevenció az alapellátásban
Dr. Jancsó Zoltán: Kardiovaszkuláris rizikó-menedzsment: célérték elérés sikeressége nagy és igen nagy kockázatú páciensek körében, tanulságok a három generációval az egészségért programból
Bárdos-Csenteri Orsolya: Kardiovaszkuláris rizikóbecslés: Mit jelent a 2021-es ESC irányelv alkalmazása a gyakorlatban, SCORE vagy SCORE 2?
Szőllősi Gergő: Demencia felmérése a három generációval az egészségért programban

Kollégáink prezentációi nagy sikert arattak, hiszen az alapellátásban dolgozó, résztvevő háziorvosi praxisok első kézből kaptak információt a megvalósított szakmai programjuk eredményéről, megismerték a prevenciós tevékenységek és a teljes program tanulságait.

A kongresszus programja itt elérhető.