Elindult a GOKVI "Helybe visszük a szűrővizsgálatokat" program

Prevenció
2023.08.31.

Az idei első állomásunk Nagybárkány volt. A Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet a kezdetektől, 2019-től aktív résztvevője a Belügyminisztérium irányításával zajló „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” programnak,
Az elmúlt 4 évben a GOKVI munkatársai az ország leghátrányosabb részein fekvő települések lakói számára szív- és érrendszeri rizikószűrést és kardiológiai szakvizsgálatot nyújtottak, 211 településen jelentek meg a szűrőbuszok az ingyenes szűrővizsgálatokkal és tanácsadásokkal. Ezalatt az idő alatt összesen 265 napon voltak helyben elérhetők az egészségügyi szolgáltatások, több mint 10.000 fő vett részt a kardiológiai szűrésen, szakvizsgálaton.

2023-tól a Belügyminiszter döntése alapján, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) és a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (GOKVI) között megkötött megállapodás értelmében a GOKVI 2023-tól önálló szervezésben, a használatba kapott szűrőbusszal vesz részt a „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” program megvalósításában.
Az idei évben tervezetten 20 településre látogatunk el a szűrőbusszal.

A mobilszűrés alkalmával állapotfelmérés, kardiovaszkuláris rizikószűrés és kardiológiai vizsgálat történik (testsúly-, és testmagasság mérés, haskörfogat mérés, testtömeg index meghatározás (Inbody), koleszterin-, vércukor-, trigliceridszint mérés ujjbegyes vérből tesztcsíkkal, vérnyomásmérés, boka-kar-index meghatározás, kardiológiai rizikófaktor kérdőív felvétel, EKG vizsgálat, indokolt esetben szív ultrahang), majd a megfelelő helyszíni intervencióban részesülnek a páciensek (pl. egészséges életmód tanácsadás), továbbá szükség esetén háziorvoshoz, indokolt esetben szakorvoshoz irányítjuk őket.

Nagybárkányban a GOKVI Prevenciós, Módszertani és Szervezési Osztály osztályvezetője, Dr. Vajer Péter számolt be a szűrőprogramról.

#gokvi #szívveldolgozunk #helybevisszükaszűrővizsgálatokat