KEOP-5.6.0

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A SZÉCHENYI 2020 PROGRAM KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAMJÁNAK KERETÉBEN KORSZERŰSÍTETTÉK A GOTTSEGEN GYÖRGY ORSZÁGOS KARDIOLÓGIAI INTÉZET EGÉSZSÉGÜGYI ESZKÖZÁLLOMÁNYÁT

Befejeződött a GOTTSEGEN GYÖRGY ORSZÁGOS KARDIOLÓGIAI INTÉZET egészségügyi eszközállományának korszerűsítése. Az Intézet az Európai Uniós támogatású projekt keretében 1,0258 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült, amelynek köszönhetően az eddig használt, 10 év körüli, nagy energiafelhasználású berendezések helyett, modern, a korábbi eszközöknél kedvezőbb energiahatékonyságú gépek kerültek beszerzésre, amelyek képesek a szívbetegségben szenvedők akut, életmentő ellátásához szükséges gyors diagnosztikára.

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet az ország legnagyobb szívgyógyászati központja. Az egyetlen olyan intézmény, amely felöleli a kardiológia teljes spektrumát a gyermek és felnőtt szakmai területen egyaránt. A kardiológia egyes területein országos szempontból unikális tevékenységeket folytat, mint például a csecsemő és gyermek szívsebészet és katéterintervenció nagy komplexitású eljárásai, a gyermek és felnőtt kongenitális szívtranszplantációk és különleges strukturális katéter intervenciók. Mindezek mellett részt vesz a koszorúrér betegségek sürgősségi ellátásában, valamint az ország szívsebészeti és elektrofiziológiai ellátásában. Mindezen tevékenységeknek bázisául szolgál a szívkatéterezés, amelynek rendkívül erős alapot szolgáltat a most átadásra került két új angiográfiás berendezés.  A KEOP-5.6.0/E/15-2015-0036 azonosító számú, energia-megtakarítást célzó eszközbeszerzési projekt keretében a már említett 2 db angioráfiás röntgen berendezésen túl 1 db mobil röntgent, 2 db fix telepítésű röntgent szerzett be a Kardiológiai Intézet. Az új digitális gépek beszerzésével javul és felgyorsul a betegellátás, a rövidebb felvételi idő miatt bővül a kapacitás, és a régi, nagy áramfogyasztású eszközök cseréjével eredményesen csökkenthető az egy vizsgálatra jutó energiafogyasztás és a káros, üvegházhatású gázkibocsátás. Az új gépek üzembe helyezésére a szakhatóság által előírt, a biztonságtechnikai előírásoknak megfelelő építési, klimatizálási munkálatok befejezését követően került sor.

Az Intézmény számára nagy jelentőségű, a leggyakrabban alkalmazott képalkotó diagnosztikát érintő beruházás lehetővé teszi, hogy a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet magasabb színvonalú, korszerű ellátást biztosítson a betegei számára.

További információ kérhető:

Dr. Andréka Péter főigazgató
titkarsag@kardio.hu
+36 1 215 2139