TEMPUS Közalapítvány

BESZÁMOLÓ a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet és a Zentralkrankenhaus links der Weser Klinika együttműködéséről

Dr Környei László a TEMPUS Közalapítvány támogatásával, az "Egész életen át tartó tanulás - Leonardo da Vinci - program" keretében ( LdV-HU-08-PLM-2003) 16 hónapot töltött Németországban a brémai Zentralkrankenhaus links der Weser Klinika Elektrofiziológiai Laboratóriumában.

Intézetünk Európa tíz legjobb kongenitalis kardiológiai központjának egyike. Annak érdekében, hogy ezt a szerepét sokáig meg tudja őrizni, az Intézet folyamatosan keresi annak lehetőségét, hogyan tudná még nívósabbá, szakmailag még felkészültebbé tenni az itt dolgozó orvosokat. A fogadó intézményben Környei doktornak lehetősége volt a katéteres operáció újabb formáival megismerkedni. Katéteres operációt már régóta végeznek a Kardiológiai Intézetben, azonban a veleszületett szívbetegségek katéteres operációja speciális tudást igényel.

A kiutazásra 2008. májusában került sor. A kint töltött 16 hónap alatt a kiutazó orvos (Dr. Környei László) a meglévő tudását tovább mélyítette és újabb ismeretekkel gazdagította.

A kiutazás programja és az elért eredmények:

A műtéti programszervezés sajátosságai miatt a program célkitűzéseinek megvalósítása párhuzamosan haladt, amellett, hogy a diadaktikai szempontokat is igyekeztek figyelembe venni a program résztvevői.

A program 1. hónapjában a veleszületett szívbetegséggel élő betegekben előforduló aritmia genezis, aritmia szubsztrátum kialakulás elméleti hátterének és az ebből fakadó vizsgálati módosítások szükségességének tisztázásával telt.

A 2. hónap a konvencionális elektrofiziológia módosításainak begyakorlásával telt. Műtét előtti betegekben, általában kis gyermekekben a testméret kevesebb és kisebb méretű eszközöket engedett meg. Műtét utáni felnőtt betegekben pedig a műtét következmények (folt, hegesedés, érelzáródás) kényszerített ki módosításokat (pl. speciális bevezető hüvelyek, becsavarható elektródák)

A 3-4.-ik hónapban a hangsúly a három dimenziós (3D) térképező rendszerek (CARTO, NavX) technológiai lehetőségeinek és korlátainak megismerésével telt.

Az 5-16-ik hónap már a 3D térkép készítés fortélyainak gyakorlati alkalmazása valamint a terápia effektivitásának lemérése volt a feladat.

A külföldi partnernél eltöltött 16 hónap alatt a tervezett program céljait maximálisan sikerült elérni. A tapasztalat 532 beteg katéter ablációs kezelése során gyűlt össze . Ezen betegek nagy része a terveknek megfelelően gyermek ill. congenitalis szívhibában szenvedő felnőtt volt. A program végére a kiutazó orvos képessé vált ezen speciális betegcsoportban jelentkező komplex aritmiák 3D navigációs térképező rendszerrel történő önálló kezelésére.

A fogadó intézmény a szálláskeresésben segített, illetve az intézmény menzáján biztosítottak étkezési lehetőséget. A főorvos rendelkezésére állt az intézmény könyvtára, illetve valamennyi eszköze, mely az operációkhoz szükségesek voltak. A projekt megírásában, illetve a támogatási szerződés elkészítésében a projetkmenedzser, Polyák Zsuzsanna vett részt. A kapcsolat megerősítésében és kiszélesítésében a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) vezetőjének volt szerepe.