Szívműtét

Gyermekszív műtő dolgozók műtét közben

Gyakran látjuk, hogy szívműtétre váró gyermekek és szüleik erősen szoronganak a rájuk váró megpróbáltatások miatt. Ezen segíthet, ha már a kórházba kerülés előtt beható ismereteket szereznek a várható feladatokról, kihívásokról. 

Intézetünkben a gyermekkori szívbetegségek minden típusát vizsgáljuk és kezeljük, ennek megfelelően újszülött kortól 18 éves korig végzünk szívsebészeti beavatkozásokat. 

A szívműtét előtti és utáni időszak általános tudnivalói

Újszülötteknél a szívbetegség a megszületést követően, néhány napon belül tüneteket okozhat (elkékülés, szapora légvétel, táplálási nehezítettség). Amennyiben a vizsgáló gyermekorvos a panaszok alapján szívbetegséget valószínűsít, gyermekkardiológiai vizsgálatot kér (a szülészeti vagy gyermekgyógyászati intézményben vagy a Gyermekszív Központban). Újszülött vagy kis csecsemő korban a (szívsebészeti beavatkozást igénylő) szívbetegségeket szívultrahang vizsgálattal diagnosztizáljuk. A szívbeteg gyermeket szívsebészeti centrumba (Intézetünkbe) küldik, ahol a kivizsgálás menetéről, a műtét időpontjáról, módjáról szívsebészeti megbeszélésen (gyermekkardiológus, szívsebész és altató orvos részvételével) döntünk.
Számos gyermeknél a műtétet igénylő szívbetegséget később (nem újszülött korban) ismerik fel. Az első vizsgálat és a diagnózis felállítása ilyenkor gyakran nem a Gyermekszív Központban, hanem a területi gyermekkardiológus vizsgálata során történik. Ezekben az esetekben a gyermekkardiológus Intézetünkbe irányítja a gyermeket, ahol a szívultrahang vizsgálat mellett szükség esetén további képalkotó vizsgálatokat végzünk. Ezek alapján a szívbetegség diagnózisát megerősítjük, a leleteket a szívsebészeti megbeszélésen áttekintjük, majd döntünk a szívműtét indokoltságáról és annak módjáról. A szívsebészeti megbeszélés eredményéről és a várható további teendőkről írásban, postai úton adunk tájékoztatást. A betegség felismerése során meg kell különböztetnünk kifejezetten panaszos gyermekeket, illetve tünetes (pl. szívzörejes), de nem panaszos gyermekeket.  Amennyiben a szívbetegség panaszt (pl. szapora légvétel, fáradékonyság, stb.) okoz, ezt a műtéti beavatkozás időpontjánál figyelembe vesszük.  Ha a gyermek tünetes (pl. szívzörej), de panasz (pl. fáradékonyság, elmaradó súlygyarapodás) még nincs, akkor tájékoztatást adunk a betegség várható lefolyásáról. Külön felhívjuk a figyelmet arra, ha a gyermeknél a szívbetegség - szívműtét nélkül - hosszútávon az életkilátást negatívan befolyásolja. Panaszmentes, még jól fejlődő gyermeknél a műtét időpontját - kardiológiai ellenőrzés mellett  -  általában halasztjuk, a műtéti kockázat minimalizálása céljából.

Miután postai úton megkapják a szívsebészeti megbeszélés eredményét, a műtéti behívást a szívsebészeti koordinátor végzi. A koordinátor telefonon értesíti a szülőket az osztályos felvétel időpontjáról, kb. 2-3 héttel a beavatkozás előtt. 
Az osztályos felvétel során gyermekeket műtét előtti kivizsgálás várja: vérvétel, mellkas röntgen, ismételt szívultrahang vizsgálat. Amennyiben a fenti vizsgálatok alapján a gyermeknél további vizsgálatok szükségesek, a műtét időpontja változhat. 
Fontos, hogy azok a betegek, akiknek egyéb krónikus (pl. légzőszervi vagy idegrendszeri vagy endokrinológiai) betegségük van, friss kontrollvizsgálati eredménnyel és szakvéleménnyel érkezzenek, továbbá kérjük, hogy a gyermek fogászati vizsgálatát se hanyagolják el. A rossz állapotú fogak véráramfertőzések okozói lehetnek, és így szövődményt okozhatnak.
A műtét előtt álló, gyenge általános állapotú gyermekeket  (újszülötteket szinte mindig) a III. emeleti gyermekkardiológiai intenzíven helyezzük el, míg a kielégítő állapotú gyermekek az Intézet I. vagy II. emeletére kerülnek felvételre. A csecsemőket és a kisdedeket a szülővel együtt, a nagyobb gyermekeket pedig a szülőtől külön helyezzük el (a szülőt lehetőleg az anyaszálláson). 
Amennyiben a műtét céljából felvett gyermeknél fertőzést észlelünk (pl. légúti, gyomor-bélrendszeri, húgyúti), állapotát mérlegelve döntünk a műtét esetleges halasztásáról. Enyhe fertőzés esetén általában gyógyulásig otthonába bocsátjuk, súlyosabb fertőzés esetén más kórház gyermek fertőző osztályára helyezzük át. Intézetünkben fertőző (légúti, hányó, hasmenős) betegek ellátására csak nagyon ritkán, igen indokolt esetben van mód. 
Mivel a gyulladt bőrön keresztül a véráramba jutó kórokozók szívbelhártya gyulladást okozhatnak, szívműtét előtt álló betegnél vegyék komolyan a gyulladásos bőrbetegségeket is. Az enyhébb bőrbetegségek (pl. pelenka alatt kialakuló enyhébb bőrgyulladás) megítélésénél fontos szempont, hogy szívműtét során bizonyos esetekben a lágyéki hajlatban lévő nagy erekbe kanülöket helyezünk. A gyulladt bőrfelület a fertőzésveszély miatt fokozott kockázatot jelent, így ilyen esetben gyógyulásig a műtétet halasztjuk. 

Gyógyszerek és szívműtét
Amennyiben a gyermek rendszeresen gyógyszert szed, felvétel előtt érdemes a gyermekkardiológusnál a gyógyszerszedésre rákérdezni. Általános szabály, hogy szedje az állandó gyógyszereit, ha a kardiológus mást nem javasol. Amennyiben aspirint kap, annak szedését a beavatkozások előtt ne hagyják abba. Alvadásgátló gyógyszer (pl. acenocumarol, warfarin) szedése esetén kardiológussal egyeztetve előfordulhat, hogy ezt szükséges injekciós készítményre átállítani.

Védőoltások és szívműtét 
Az oltások védő hatásának kialakulásához megfelelő állapotú immunrendszer szükséges. Sajnos a szívműtét gyengíti az immunrendszert, így azt javasoljuk, hogy a műtét előtti hónapban és a műtét után további egy hónapig gyermekek ne kapjon védőoltást. Fentiek alól a Synagis oltás kivétel, hiszen ott passzív módon védjük a szervezetet az RSV fertőzés ellen, így legyengült immunrendszer esetén is kifejezetten jótékony hatású. Oltás miatt az egyébként indokolt műtétet nem halasztjuk el.

Műtéti tájékoztatás
Műtét előtt a szívsebész részletesen tájékoztatja a szülőket a műtét szükségességéről, módjáról, a várható eredményekről, lehetséges szövődményekről. A tájékoztatás minden esetben személyesen történik (kivéve életmentő, sürgősségi esetekben). A szülő (törvényes képviselő) írásos beleegyezése nélkül szívműtétet nem végzünk (kivéve életmentő, sürgősségi esetekben). Az altató orvos (aneszteziológus) tájékoztatást ad az altatás módjáról, rizikójáról, szövődményeiről és a műtét utáni intenzív terápiáról. Szívműtét altatásos beleegyezés nélkül sem végezhető (kivéve életmentő, sürgősségi esetekben). 

A műtét időpontja
A vizsgálatok alapján döntjük el, hogy a gyermek alkalmas-e szívműtétre. Megtörténhet, hogy biztonsága érdekében további vizsgálatok szükségesek (pl. olyan, tüneteket nem okozó labor eltéréseket észlelünk, ami miatt más szakterületen dolgozó orvossal kell konzultálnunk). Ilyenkor ha állapota ezt engedi, a szívműtétet átmenetileg halasztani kényszerülünk. 
A műtétek időpontját az Intézet állandó, szinte az egész országra kiterjedő ügyeleti szolgálata befolyásolja. Amennyiben sürgős műtétet igénylő, rossz állapotú gyermek érkezik Intézetünkbe, úgy a jobb állapotú gyermek beavatkozását halasztjuk.  Az ilyen helyzetből fakadó kellemetlenségeket megszüntetni nem, csak csökkenteni tudjuk.      

Az altatás és a műtét biztonsága miatt az aneszteziológus és a szívsebész kérése alapján speciális műtét előtti protokollt követünk, amelynek része lehet pár órányi teljes ételmegvonás, folyadékmegvonás, műtéti előkészítő fürdetés, egyes területek szőrtelenítése, speciális gyógyszerek beadása, egyes megszokott gyógyszerek elhagyása és infúziós kezelés is.  A nővérek ilyenkor egyedi, az adott gyermeknek megfelelő utasítást követnek. Kérjük, hogy a nővérek utasításait a gyermek biztonsága érdekében tartsák be.
A műtét napján a szülők az I. és II. emeleten kora reggeltől, a III. emeleten (gyermekkardiológiai intenzív) pedig 7:30-tól a gyermek mellett tartózkodhatnak, valamint őt az V. emeletig (műtő szint) kísérhetik.  A több órán át tartó szívműtét után a gyermek a IV. emeleti (gyermekszívsebészeti intenzív) részlegre kerül. A látogatás és a kapcsolattartás módjáról az altatóorvos a műtét előtt (a beleegyező nyilatkozatok aláírásánál) ad tájékoztatást. Az osztályon történő ellátásról részletesen itt olvashatnak.

A IV. emeleti posztoperatív őrzőből a betegek a III. emeleti gyermekkardiológiai intenzívre kerülnek, majd a javuló állapotú, intenzív osztályos megfigyelést már nem igénylő gyermekek az I. vagy a II. emeleten folytatják a lábadozást. Szívműtét után a minimális kórházi ápolási idő 8-10 nap, újszülöttek esetén 14-20 nap, de több hetes ápolás is lehetséges. Intézetünk elhagyása előtt részletes tájékoztatást adunk sebkezelésről, a gyógyszeres kezelésről, a szívbelhártyagyulladás (endocarditis) megelőzés módjáról és a szükséges kontrollvizsgálatok menetrendjéről.