Szívkatéteres vizsgálat

Katéterező orvos keze

A diagnosztikus szívkatéteres vizsgálat során a katéteren (a lágyéki vagy nyaki erek megszúrásával a szívbe felvezetett kis műanyag csövön) keresztül mintavétel és nyomásmérés történik, illetve  érfestés történhet. Attól függően, hogy mi a vizsgálat célja  (melyik szívüreget vagy érpályát szeretnénk kontrasztanyaggal megfesteni), a katéter felvezetése artérián és vénán keresztül is történhet. A szívkatéterezés során egyéb vizsgálatokkal (pl. szívultrahang, CT, MR) nem tisztázható információkat gyűjtünk.
Katéterezés közben ionizáló röntgensugarat használunk, amely sugárterhelést okoz. Katéteres vizsgálatot csak akkor végzünk, ha az ezzel a képalkotó eljárással nyert információ hasznosabb a beteg egészsége szempontjából, mint a sugárterhelés kockázata. A katéteres vizsgálat során jód tartalmú kontrasztanyagot használunk, ami károsíthatja a vesefunkciót, így a vizsgálat előtt szükséges a vesefunkció ellenőrzése. Beszűkült vesefunkció esetén csak igen körültekintően vagy egyáltalán nem alkalmazunk kontrasztanyagot. Ritkán ugyan, de a kontrasztanyagra allergiás reakció is felléphet. A tünetek csökkentésére és megszüntetésére a szívkatéteres vizsgálatot végzők felkészültek. 

Gyermekeknél - újszülöttkortól 18 éves korig- a szívkatéterezést altatásban végezzük, osztályos bentfekvés során. A szívkatéterezés előtti napon a gyermeket (amennyiben általános állapota nem igényel intenzív osztályos ellátást) a Gyermek Kardiológia Osztályra vesszük fel. Érkezést követően vérvétel, laborvizsgálat, EKG és szívultrahang vizsgálat történik. A vizsgálatok eredményének birtokában tervezzük meg a beavatkozást. A beavatkozást végző kardiológus a szülőt és a beteget részletesen tájékoztatja a katéterezésről, az altatóorvos pedig a szükséges altatásról. 
A szívkatéterezés általában a felvételt követő délelőtt történik meg. A szívkatéteres labor Intézetünk I. emeletén található, a vizsgálatra előkészített (megfürdetett, éhgyomros) gyermeket a szülő idáig  elkísérheti. 
A vizsgálat során a lágyéki (femoralis véna vagy artéria) vagy nyaki (jugularis véna, carotis artéria) ereket megszúrva katétert (vékony műanyag csövecske) vezetünk a szívbe, majd a katéteren keresztül mintavétel, nyomásmérés és kontrasztanyag adás történhet. 

A szívkatéterezés után a gyermekek általában a gyermekkardiológiai intenzíven (III. emelet) ébrednek. A katéterek eltávolítása itt történik meg, amely során a szúrás helyét vérzéscsillapítás céljából átmenetileg nyomni kell. Kisebb gyermekeknél ehhez, ha szükséges, enyhe bódítást alkalmazunk, együttműködő nagyobb gyermekeknél ez nem szükségszerű. A katéterezés után a végtagon keringészavar alakulhat ki, így ennek megelőzése vagy enyhítése céljából a beavatkozás után körülbelül egy napig szigorú ágynyugalmat írunk elő és a megszúrt végtagot rögzítjük. Csecsemők, és ha szükséges nagyobb gyermekek esetében is, a beavatkozás után, a végtag keringészavarának elkerülése céljából átmeneti (általában egy napig tartó) vénás vérhígító (heparin) kezelést végzünk.